WELKOM OP IRISLARISA.COM

DEZE WEBSITE IS MOMENTEEL NIET UP-TO-DATE.
Scroll down

#escapethecorset: Zuid-Koreaanse vrouwen breken met strenge schoonheidsnorm

#escapethecorset: Zuid-Koreaanse vrouwen breken met strenge schoonheidsnorm

Verpulverde oogschaduw die valt op een gebroken spiegel. Een kapot flesje foundation dat drupt op de vloer en geplette lipstick. Al maanden plaatsen jonge vrouwen in Zuid-Korea dit soort beelden op sociale media, als protest tegen de strenge schoonheidsnormen in hun land. Ze doen dat onder de slogan #escapethecorset: ontsnap aan het korset.

Correspondent Marieke de Vries ontmoette Cha Li, één van de jonge vrouwen die deel uitmaakt van de beweging. Sinds enkele maanden gebruikt ze geen make-up meer.

Lees de rest + bekijk de reportage hier.

“Het eerste wat mijn moeder zei toen ze me met kort haar zag, was: ‘Vanaf nu heb ik een zoon'”, vertelt Cha Li. De 22-jarige student en YouTuber begon met het gebruiken van make-up toen ze 12 was. “Ik was elke dag minimaal een uur bezig met mijn look. Ik blondeerde mijn haar drie keer per maand en gaf veel geld uit aan make-up en verzorgingsproducten.”

Plastische chirurgie

Voor veel vrouwen in Zuid-Korea is dat de norm. De markt voor cosmetica in het land is één van de grootste ter wereld, met een waarde van zo’n 13 miljard dollar. De industrie staat er bekend om uitgebreide schoonheidssrituelen en opvallende beautytrends als poeders in schattige pandadoosjes of slaapmaskers met bubble tea.

En het gaat verder: zo gebeurt het in Zuid-Korea vaak dat jonge vrouwen plastische chirurgie cadeau krijgen na hun afstuderen. Naar schatting heeft een derde van de jonge vrouwen een cosmetische ingreep ondergaan.

Cha Li is er helemaal klaar mee. “De eerste stap in de #escapethecorset-beweging is het afknippen van je haar. Daarna volgt het stoppen met make-up en het vernietigen van je jarenlang opgebouwde verzameling aan potjes. flesjes en poeders”, legt ze uit. Net als veel andere vrouwen deelt ze haar verhaal met foto’s op sociale media.

Volgens haar loopt de situatie in Zuid-Korea uit de hand. “Zelfs jonge meisjes op de basisschool maken zich direct op, zodra ze op school zijn. En op weg naar school, nog zonder make-up, dragen ze een hoed en mondkapje.”

Cha ziet de Zuid-Koreaanse media als boosdoener. “Zet de televisie maar eens op. Je ziet alleen maar ‘mooie’ vrouwen. De ‘lelijke’ vrouwen zijn altijd komieken. Laatst droeg een nieuwslezer opeens een bril. Haar nieuwe look kreeg alleen maar commentaar. Zo ver gaat het hier.”

Dat niet iedereen de beweging steunt, blijkt wel uit de reacties die Cha krijgt op haar YouTubekanaal. “Dan lees ik: ‘Als ik je op straat zie, sla ik je in elkaar’, of ‘Ik ga je doodmaken'”, vertelt ze. Maar ze haalt haar schouders op: “Het gebeurt zo vaak dat het bijna grappig wordt.”

De beweging #escapethecorset gaat verder dan alleen protesteren tegen het schoonheidsideaal, zegt Cha Li. Volgens haar gaat het vooral om de emancipatie van vrouwen in Zuid-Korea. “Hier wordt de vrouw nog steeds gezien als ‘moeder’ of ‘mooi meisje’. De man is altijd de baas. Wij jonge vrouwen laten zien dat we dat niet langer pikken. We zijn meer dan dat.”

Volg:
Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *