Memes jagen Russische studenten de cel in

Memes jagen Russische studenten de cel in

25 juli 2017, 17:56. Er wordt hard op deur geklopt van de 19-jarige Daniil Markin, die bij zijn grootouders woont in Barnaoel, de hoofdstad van de autonome republiek Altaj, Siberië. Achter de deur staat een groot team van de ‘Organisatie voor het Tegengaan van Extremisme in de Altaj-regio van het ministerie van Binnenlandse Zaken’.

Daniil begrijpt niet wat er gebeurt. Totdat het team zijn slaapkamer binnenloopt en al zijn apparatuur meeneemt: laptop, telefoon, usb-sticks, routers en harde schijven. “Die zie je nooit meer terug”, hoort hij. Later, als hij moet verschijnen op het departement, komt hij erachter waarom, vertelt hij aan mij.

Hij postte drie jaar geleden een meme op social media van Jon Snow (uit de serie Game of Thrones). Onderschrift: “Hij is herrezen!” Er wordt zes jaar cel geëist tegen de student op basis van Artikel 282.1 uit het Russische strafwetboek: het aanzetten tot haat op basis van religieuze overtuiging.

En Daniil is niet de enige: er gaat een golf van arrestaties onder jonge studenten heen door Rusland. Maar waarom allemaal in de Altaj-regio? En wat hebben twee meisjes, die steeds als getuigen opduiken in de zaken, ermee te maken?

Lees het hele verhaal, gepubliceerd op NOS.nl, hier.

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *